VI SKAL TURDE DRØMME OM ET BEDRE UNIVERSITET

Af: A. K. Winding. Medlem af Studenterrådets forretningsudvalg.

Af: A. K. Winding.
Medlem af Studenterrådets forretningsudvalg.

Som mange andre studerende var mit første møde med rektor Ralf Hemmingsen, da han holdt tale til Studenterrådets rusarrangement i 2012. Ærligt talt kan jeg ikke huske, hvad han talte om, for jeg var langt mere optaget af, at jeg for første gang skulle møde mine medstuderende.

Siden har jeg dog som frivillig fået lov til at opleve Ralfs taler til rusarrangementet gentagne gange, og det er altid en god oplevelse, når han indfanger universitetet og livet som ny studerende i en ny metafor.

Gennem årene har Ralf både talt om twerking, kædebreve, Roskilde Festival, Apollon og Dionysos. I 2016 refererede han til Game of Thrones med det ikoniske ‘Winter is coming’. Selv om jeg stod i solen på en varm augusteftermiddag blandt de mange nye nervøse og forventningsfulde studerende, kom jeg til at overveje, hvorvidt vinteren ikke blot var på vej, men allerede var kommet.

Men som Ralf insisterede sagde: I er havnet i et plussumsspil, hvor alle bliver rigere på viden, og netop det er vigtigt både at huske Ralf for og holde fast i. Kernen i universitetet er netop både udvikling og videreformidling af viden. Jeg har oplevet Ralfs tid som rektor som en tid, hvor det har krævet standhaftighed at kæmpe imod reformer fra skiftende ministre og mod til at drømme på universitetets vegne.

Siden jeg startede på universitetet har livet som studerende ændret sig drastisk. Mit fakultet fik i 2012 indfusioneret flere uddannelser. SUND fik således over 2.000 nye studerende og spredte sig nu over endnu flere adresser. I 2013 foreslog regeringen forringelser af SU’en som blev taget af bordet efter hårdt pres fra studerende, men efterlod fremdriftsreformen med tvangstilmelding og kraftig indskrænkning af fleksibiliteten på studierne. Og sådan har både fremdriftsreformen og mange andre politiske tiltag fyldt de sidste år sideløbende med milliardnedskæringer på uddannelse.

Selv om Studenterrådet ikke altid har været enige med Ralf, har det været en inspiration sammen at forsøge at holde fast i de høje ambitioner for universitetet. Gennem studiemiljøindsatser, en kamp for feedback og forskerkontakt og et arbejde for i det hele taget at skabe et bedre læringsmiljø på KU, har jeg set, at vi kan og skal blive ved med at drømme om et endnu bedre universitet, selv om det af og til kan føles, som om vinteren er kommet og ikke slutter foreløbig.

Carl Valentin