PÅ KURS MOD FJERNE KYSTER

Malou Astrup Clemmensen, formand (til venstre) og Marie Thomsen, næstformand for Studenterådet v. KU.

Malou Astrup Clemmensen, formand (til venstre) og Marie Thomsen, næstformand for Studenterådet v. KU.

PÅ TV 2 HAR MAN indtil for nyligt kunne følge med i familien Behas eventyr rundt om jorden. De er ude for at opleve verden og se, hvad de kan lære undervejs. På samme måde er Københavns universitet lige nu ved at sætte sejl til sin egen rejse. Kursen skal lægges, sejlene skal rigges og den rette besætning skal findes.

BESÆTNINGEN ER VED at være på plads, både Henrik Wegener og Mads Krogsgaard står klar ved roret.  Resten af universitetet er på vej ombord, nu mangler vi kun kursen.

NORMALT BLIVER KURSEN sat efter Oxford og Harvard, de store, gamle institutioner er som regel et glimrende mål, når vi skal finde ud af, hvad vi skal sigte efter. Det store spørgsmål i øjeblikket er, om vi skal se længere, end vi plejer, om vi skal finde ud af, hvad det er, vi kan på vores universitet, som er helt unikt.

KU HAR ALDRIG manglet lyst eller ambitioner til at sætte det lange kikkertsigte på, når retningen skulle findes. Desværre er det svært at få tid til at lægge den rette kurs, når meget af opmærksomheden går med at få pisket besætningen på plads og finde ud af, hvordan man stadigvæk kan sejle, når sejlene er for små.

MANGE ÅRS BESPARELSE har gjort det svært at få ambitioner og ressourcer til at stemme overens. Det er synd, fordi Københavns Universitet emmer af potentiale for at blive det største, flotteste og hurtigste skib på havet.

KU ER ET DEMOKRATISK skib, kaptajnerne har indbudt hele besætningen lige fra skibskokken over gasten til styrmanden til at give deres bud på, hvor vi skal sejle hen. Sammen skal vi finde den rette kurs for vores gamle skude. Vi har kurset sat mod et universitet, hvor studerende og forskere mødes i små grupper og sammen finder på vilde nybrud, opdagelser og innovationer.

KURSEN ER SAT mod et universitet, hvor de dygtigste undervisere får lov til at skinne igennem og sætte retning for resten af universitetet. Står det til os, sætter vi også kursen mod et universitet, hvor studerende har tid og rum til at udleve deres fulde potentiale. Hvor vi danner kritiske medborgere til fremtidens samfund side om side med fremtidens nobelprismodtagere og stjerneforskere. Det kræver, at vi sigter mod en kyst, hvor der er fleksibilitet og muligheder for at møde praksis som en del af uddannelse, hvor der er god grobund for virkelig at dyrke vores grundfagligheder. Dannede studerende, der er klar til arbejdsmarked eller forskerkarriere, har alle brug for at stå solidt plantet i en faglighed, der kan guide dem på deres egen rejse efter tiden som studerende.

TIL SIDST vil vi vende tilbage til familien Beha, som har haft TV 2 med på slæb på deres rejse. TV 2 har ikke blandet sig i deres dannelsesrejse, de har stolet på, at familien havde den rette kurs og vidste, hvor de skulle hen. Vi håber, at KU ligeledes får lov til at finde egne kyster uden medie- eller ministerindblanding.

Carl Valentin