Kickstart af trivsel, motivation og faglighed efter coronanedlukning

I foråret 2021 valgte mere end 500 af vores medstuderende at dele deres personlige historier om corona-nedlukningens konsekvenser for dem og deres forslag til, hvad der kan gøres. Vi har nu analyseret alle historier og løsningsforslag og har udarbejdet en række anbefalinger og forslag til konkrete indsatser. Vi håber, materialet kan inspirere studerende, ansatte og KUs ledelse i det videre arbejde med at styrke KU-studerendes trivsel og faglighed, både på kort og lang sigt.



Problemanalyse: Hjerteskærende vidnesbyrd og oplevelser

Da vi i Studenterrådet igangsatte kampagnen havde vi ingen idé om, hvor slemt det står til blandt os studerende. De studerendes trivsel haltede allerede bagefter inden corona-pandemien og er nu yderligere forværret. De personlige historier er meget forskellige, men de taler alle ind i det problem, som eksperter og forskere længe har påpeget - vi studerende mistrives i stor stil og er virkelig hårdt ramt af corona-isolationen.

Trivsel1.png

I vores analyse af de over 500 personlige historier og vidnesbyrd finder vi særligt syv problemstillinger, som gør sig gældende blandt studerende:

  1. Manglende fagligt og socialt fællesskab

  2. Manglende motivation for sit studie

  3. Problemer med stress, depression og angst

  4. Stort fagligt efterslæb

  5. Årgang 2020 er særligt udfordret

  6. Svært at komme tilbage fysisk fra den ene dag til den anden

  7. Manglende anerkendelse fra samfundets side


Eksempler på personlige historier fra studerende

De over 500 personlige historier er meget forskellige. Nogen studerende er opgivende og desillusionerede, andre er mere handlekraftige. Nogen er vrede og skuffede, nogen er bare ligeglade. Der er studerende, som intet har lært, og nogen som stædigt har holdt ved. Rigtig mange har følte sig dumme alene, mens andre har været heldige at finde støtte og fællesskab i studiegrupper. De fleste har fundet den online undervisning og isolationen derhjemme hård, mens nogle få har faktisk har trivedes under corona. Vi har nedenfor delt et række eksempler på de personlige historier.

”Som studerende er min hverdag forankret på studiet, og jeg er en af de studerende, som elsker at være en del af det sociale studiemiljø også. Jeg gik i efteråret ned med en depression. Det var oven på lang tid med online undervisning, hvor man ikke måtte se sine venner og ikke måtte udøve sin identitet som universitetsstuderende. Jeg føler mig ellers normalt som en dygtig studerende, men det er virkelig blevet sat på prøve det sidste år.”

 

“Jeg har ikke deltaget i den online undervisning, siden jeg startede på studiet, for der er hverken mulighed for fordybelse eller diskussioner. Jeg har følt mig alene på studiet og særdeles demotiveret og har flere gange overvejet, om jeg skulle vente med at starte på studiet, til corona er ovre. Derudover føler jeg mig glemt. På grund af den rustur vi aldrig får, det sociale fællesskab jeg aldrig kommer til at få med klassen, og alt det andet der hører med til studielivet, som jeg ikke får. Jeg er vred og skuffet.”

”Jeg har næsten glemt, hvorfor jeg elsker mit fag. Motivationen er ikke-eksisterende, og det er svært at stå ud af sengen om morgenen - hvorfor skulle jeg det, når jeg kan have undervisning der? Det fucking stinker, rent ud sagt. Jeg er pisseligeglade med fadbamser på pubben; jeg vil have den uddannelse, jeg har kæmpet for at komme ind på, tak - og nej, ikke et halvhjertet digital Zoom-semester; den rigtige af slagsen.”

 

“Som førsteårsstuderende har det været noget nær det mest demotiverende nogensinde. Havde glædet mig til et studieliv hvor man kunne lære af og med hinanden. I stedet har jeg haft en forelæsning som min baggrundslyd det sidste år. Jeg har intet forhold til mine forelæsere og føler mig desværre på ingen måde inspireret af dem, som jeg ellers havde håbet på. Den eneste grund til at jeg ikke er droppet ud er at jeg ikke har noget alternativ til hvad man kunne lave andet end blot at arbejde... Så kære KU tak for at skabe forfærdelige rammer for første årsstuderende, som stadig ikke ved hvor kantinen eller fredagsbaren er...”

 

“Jeg har været frustreret over ensomheden i at sidde derhjemme alene. Jeg har været frustreret over niveauet og formatet af undervisningen. Jeg har været frustreret over, at selvom jeg har forsøgt, så er min motivation og dermed indlæring dalet stødt. Jeg har grædt tårer over det her semester - det har jeg aldrig gjort før. Jeg har savnet vennerne og underviserne. Jeg har savnet det naturlige samvær, som opstår i øjeblikkene omkring fysisk undervisning.”

 

“I starten var jeg mindre stresset. Det passede mig fint at skulle læse hjemme og være på zoom, fordi jeg lærer bedst, når der er ro omkring mig, og jeg selv kan kontrollere mine omgivelser. Men nu er den ro og frihed, jeg faktisk følte i starten, væk. Det har været en øjenåbner for mig, hvor meget kontakten med mennesker betyder i min hverdag. Jeg er konstant i underskud nu, og det tærer på mig hver dag. Jeg vågner op og mærker ensomheden, og jeg går i seng og mærker ensomheden. Og det værste er, at den er kommet for at blive. Corona har gjort min ensomhed værre, og nu kan jeg ikke slippe af med den igen.”

“Coronapandemien har betydet alt. Jeg har aldrig set mine undervisere i øjnene, jeg har været alene i en ny by i 5 måneder, isoleret i en lejlighed, uden menneskelig kontakt ud over den jeg fik over Zoom. Jeg gik fra at være en social sommerfugl til at være nervøs for at møde nogen til kaffe, fordi jeg ikke har socialiseret siden før jul.”

administration.png

“I starten var det at gå på et studie under corona, lidt ligesom at prøve at male uden pensler. Udfordrende, men også lidt spændende. Men som tiden gik, blev først lærred og så billede taget fra en, og nu sidder man lidt bare i et hjørne med tanken om et billede og håber, at man kan huske hvordan det ser ud, når man åbner øjnene igen.”

 

“Jeg er en meget ekstrovert og følsom og meget perfektionistisk omkring mit studie, hvorfor det sociale møde med andre studerende har været altafgørende for mit velbefindende på studiet. Jeg har dette semester måtte sygemeldes med depression og angst, fordi jeg blev så perfektionistisk med studiet, da jeg følte, det var det eneste, der fyldte i min hverdag. Når man kun læser andre studerendes kommentarer på zoom-chatten, så ved man ikke, at andre også synes stoffet er svært, og jeg følte mig ekstremt dum og bagud konstant. Jeg kunne ikke hanke op i mit selv til at stå op til bare endnu en dag, hvor man skulle side alene i lejligheden og læse og føle sig bagud og dum. Det har været det hårdeste år i mit liv.”


Anbefalinger: kickstart af trivslen, motivationen og fagligheden

Når vi alle vender tilbage til en fysisk hverdag på universitetet, betyder det ikke, at vores mistrivsel og apati automatisk vendes til trivsel og motivation. Der er brug for en ekstra indsats for at genskabe vores studieglæde og faglighed og en langsigtet prioritering af de studerendes trivsel og uddannelseskvalitet.

På baggrund af vores medstuderendes historier og forslag til, hvad der kan gøres, har vi formuleret fire overordnede anbefalinger, som vi håber, at KU vil lade sig inspirere af:

  1. Genstart at det sociale fællesskab og ny studiestart

  2. Genstart af studie-motivationen og de faglige fællesskaber

  3. Håndtering af fagligt efterslæb og manglende tro på egen faglighed

  4. Særlig støtte og dispensationer

I kan læse vores samlede problemanalyse og overordnede anbefalinger her.


Inspirationskatalog: forslag til konkrete trivselsindsatser

Trivsel5.png

KU efterspørger ofte, at vi studerende fortæller dem, hvad der skal til for, at vi trives bedre. På baggrund af besvarelserne fra de over 500 studerende har vi uddybet vores anbefalinger og udarbejdet et inspirationskatalog med forslag til konkrete indsatser, som kan sparke gang i studielivet og studieglæden. Der er allerede mange gode projekter i gang på KU – blandt andet projekt Gode Studieliv, ansættelsen af lokale studiemiljørepræsentanter og penge til genstart af foreninger og studiemiljø. Men der er brug for mere, og vi håber på, at både studerende, ansatte og ledelsen kan blive inspireret af disse forslag, og at det kan føre til en styrket indsats over for KU-studerendes trivsel, både her og nu og på lang sigt.

Inspirationskataloget indeholder mange forskellige forslag, og der er uden tvivl flere idéer derude til både små og store initiativer, som kan gøre vores studieliv bedre. Nedenfor har vi udvalgt en række eksempler på de mange løsningsforslag, som vores medstuderende har delt med os:

  1. Feltture og ekskursioner i fagene, hvor de studerende både lærer noget og tilbringer tid sammen.

  2. Rundvisninger på campus til de studerende, som ikke føler sig hjemme på området.

  3. Nye studieture eller -dage for særligt årgang 2020 og kandidatstuderende, så de får følelsen af en ny ”første skoledag”.

  4. Læsecaféer, som kan hjælpe de studerende med at komme ind i rytmen igen med at studere.

  5. Erstatningskurser eller overbliks-forelæsninger i de fag, de studerende kun har haft online.

I kan læse vores inspirationskatalog og de mange andre løsningsforslag her.


Har du en idé til, hvordan vi får kickstartet vores trivsel, motivation og faglighed som studerende? Så send gerne en mail på srku@srku.dk